share

Ekşi Maya Nedir Nasıl Yapılır?

by
ekmek

Ekşi mayalı ekmek yapmaya başladıktan sonra bu ekmeği tadıp yapmak isteyenler benden ekmeğin tarifini istemeye başladı. Evet ortada bir tarif ve izlediğim adımlar olmasına rağmen ekşi mayalı ekmek yapmak tarif ile değil tamamen pratik ile öğrenebilecek bir gıda gurubu. Sadece tarif ile bu ekmeği yapmak çok zor. Tarif sizin rehberiniz olacak ama bu ekmeği deneyerek, duyularınızı kullanarak ve pişirerek öğrenebileceksiniz. Benden tarif isteyenlere bunu anlatmaya çalıştığımda genelde “ama ben zaten yemek yapmakta becerikliyim”,” zaten evde ekmek yapıyorum”, ben yaparım herşeyi gibi cümleler ile karşılaşıyorum. Oysa benim amacım karşımdakinin beceriksiz kendimin çok daha başarılı olduğunu iddia etmek değil, sadece ekşi mayalı ekmek yapmanın daha farklı bir beceri gerektirmesi ve bu beceriyi pratik ile belirli bir sürede oluşturmanız gerekliliği. Sonunda bunu söyleyen herkes büyük bir hüsran ile bana gelip haklı olduğumu söylüyor. Benim bu ekmeği mayayı geliştirip, ekmekte kullanıp, ekmeği uzman seklinde yapmam 1 senemi aldı. Ve aslında bu aşamadan sonra da bu ekmegi daha da ilerletebilirim. O baska bir hikaye

Herşeyden önce eğer çok sabırlı bir insan değilseniz bence hiç bu ekmeğe girişmeyin. Normal maya ile klasik ekmek yapmak o kadar kolay ki, o ekmeği yapın. Çünkü iyi ekşi mayalı ekmek yapmak büyük bir fedakarlık zaman ve rutin gerektiriyor. Ben etrafta ekşi mayalı ekmek yaptığını iddia eden insanları görüyorum, ama yaptıkları ekmek aslında hiçbir şekilde ekşi mayanın hakkını vermediği için klasik ekmekten farklılaşamıyor. Bu ekmeği öğrenmek için ısrarlı olmanız gerekir, ayrıca evde çok vakit geçirmeniz de önemli. Ben bazı günler ekmeği yaptığım için hiçbir yere çıkmadığımı hatırlıyorum. Şimdi durum daha farklı, rutini oturttuğum için daha esneğim. Ama başta hamurla daha çok vakit geçirmeniz gerekebilir.

İyi bir ekmek yapmanın en büyük sırrı sürekli ve her gün aynı saatte beslenen aktif ve canlı ekşi mayadır. Mayanız güçlü, sağlıklı , canlı ve aktif değilse ekmek yapmakta sorun yaşarsınız.

Eksi mayali ekmegin asil amaci sindirim ve bagisiklik icin cok onemli olan mikroorganizmalari yaratip besledigimiz eksi mayayi kullanarak mayali ve saglikli bir gida yapmaktir. Bunun disindaki diger bu yuk bir amac da elinizdeki undan cok buyuk oranda bir gida yaratmaktir. Bundan dolayi bu tur ekmek cok hafif olur, her dilimdeki un orani azdir, su orani cok yuksektir ve buyuk delikleri vardir, bu da ekmegi daha az unlu ve hafif yapar. Yuksek su orani da unu daha iyi pisirdigi icin sindirimi daha kolaydir.

Bu yazimda eski mayayi yapmayi anlatiyorum. Baskasindan almak yerine bence kendi mayanizi alin. Asagida mayanin videosunu da yaptim.

EKSI MAYAYA BASLAMADAN ONCE

-Eksi maya icin lutfen icme suyu kullanin

-Eksi maya kullanacaginiz cam kap temiz olmali, mayayi olusturmadan once kabinizi sicak su ile calkalayin. Ama kimyasal deterjan ile dezenfekte etmeyin, temizlik ve dezenfekte ayni sey degildir. Dezenfekte herseyi oldurur saglikli bakterileri de, biz kotu bakterilerden kurtulmak istiyoruz.

-Kullanacaginiz kabin sadece yarisini kullanin. Un ve suyu karistirip karistirdiktan sonra kullandiginiz cam kapta hamurun genislemesine yer kalmali

-Kullanacaginiz kabin ustune ya tulbent serin ya da cam kavanozun kapagini kavanozun ustune koyun ama kapagi sikip kapamayin. Iceri biraz hava girmesi gerek.

EKSI MAYA ICIN GEREKLI MALZEMELER NELERDIR?

-1 kilo bugday unu ve 1 kilo tam bugday unu. Bu 2 unu iyice karistiriyoruz ve mayamizda bu un karisimini kullaniyoruz.

-Icme suyu (oda sicakligi)

EKSI MAYA NASIL YAPILIR

  • Küçük cam bir kaba biraz un biraz icme suyu ekleyin, ve eliniz ile karıştırın. Miktarın önemi yok, sadece karışım hamur kıvamında olmalı. Karışım ne çok kuru ne çok sulu olmalıdır.
  • Bu karışımı oda sıcaklığında 2 gün bekletin. Mutfağınız çok sıcak ise serin bir köşe bulun. Mutfağınız çok soğuk ise mayayı fırında tutabilirsiniz ya da kalorifere yakin bir yer bulabilirsiniz. İdeal maya sicakligi 26 derecedir ama bu normal oda sicakliginin ustunde oldugu icin cok onemli degil. 21-23 derecede de mayaniz ve ekmeginiz olacaktir, sadece daha soguk havada mayalanma suresi uzar. Yogurt makineniz var ise bu amac icin kullanabilirsiniz. Ama cok da onemli degil. Ozellikle mayanizda aktivite varsa, ve canli ise hic detaylara inmeyin. Bu rutini matematiksel yapmak sizi bu isten sogutabilir.
  • 2.gün sonunda mayanızın üstünde kalın siyah bir tabaka olabilir. Şimdi bu karışımın %80’ini atın ve bu kalan karışıma ilk adımdaki gibi yeniden su ve un ekleyin. Artık mayamızı beslemeye başladık.
  • 24 saatte bir aynı işlemi tekrarlayın. Mayanın %80’inini atıp un ve su ile besliyoruz.
  • Gün içinde mayanızın durumunu kontrol edin. Mayanız belirli bir süre içinde yükselecek ve belirli bir süre içinde inecektir.
  • Mayanızın yükselmesi her gün istikrarlı bir şekilde oluyor ise mayanızı terbiye ettiniz demektir. Mayanız kullanıma hazırdır.
  • Mayanızı sürekli ekmek yapacaksanız her gün besleyin.
  • Besleyemezseniz buzdolabında saklayın. İhtiyacınız oldukça besleyin.
  • Ama mayanız çok genç ise ekmek yapmasanız da mayanızı güçlendirmek için her gün besleyin.
  • Maya ne kadar sık beslenirse o kadar kuvvetli olur.

Youtube videomda ekşi mayayı görebilirsiniz.

Tags:
Keyif Veren Yemekler
Close Cookmode