share

Yogurt ile Daha Kolay Eksi Maya Yaratma Yontemi

by

Eger klasik eksi maya yontemini deneyip bir turlu basaramiyorsaniz, bir de bu tarifi deneyin. Bu yontemde eksi mayanin icindeki bakterileri yaratmak icin yogurdun icindeki bakterilerden yararlaniyoruz.

Buradaki gramajlari ayni sekilde uygulamaniz onemli ve tabi asagidaki programi gunu gunune eksiksiz yapmaniz da onemli.

Sonra bu tarfiteki ekmegi yapabilirsiniz.

MALZEMELER (1. GÜN)

60 g canlı aktif kültürler içeren sade tam yağlı yoğurt

160 g ılık su

150 g çok amaçlı un

60 g tam buğday unu

MALZEMELER (2. GÜN)

150 g çok amaçlı un

60 g tam buğday unu

160 g ılık su

MALZEMELER (3. VE 4. GÜNLER)

150 g çok amaçlı un

60 g tam buğday unu

160 g ılık su

HAZIRLIK SÜRESİ 5 gün (maya 5. gün kullanıma hazır olacak)

1. GÜN: OLUŞTUR Orta boy bir cam kasede, tam yağlı yoğurdu ve ılık suyu (20°C ila 25°C) çırpın. Çok amaçlı ve tam buğday unlarını ekleyin. Malzemeleri birleştirmek için yaklaşık 2 dakika, bir kaşık hareketi kullanarak kauçuk spatula kullanın. Karışımın dokusu, koyu yoğurt ve ekmek hamuru arasında olmalıdır. Eğer mutfağınız çok sıcaksa, ekstra bir yemek kaşığı suya ihtiyacınız olabilir. Kaseyi temiz katlanmış bir bezle örtün ve ekşi mayayı 24 saat boyunca oda sıcaklığında (20°C ila 25°C) cereyansız bir yerde mayalandırın.

2. GÜN: BESLE 24 saat sonra, mayanın hacmi artmış olmalıdır. Dokusu, ince yoğurt veya kek hamuru gibidir. Eğer mayanız hiç yükselmediyse (muhtemelen soğuk bir ortam nedeniyle), mayayı daha sıcak (ama sıcak olmayan) bir yere taşıyın ve başka 24 saat mayalandırın. Eğer 48 saat sonra mayanız hiç yükselmediyse, baştan başlayın. Mayanız yükseldiyse, ilk beslemeyi yapın. Kauçuk spatula kullanarak, çok amaçlı unu, tam buğday ununu ve ılık suyu (20°C ila 25°C) tüm malzemeler tamamen karışana kadar nazikçe katlayın. Kasenin kenarlarını kazıyın. Mayayı örtün ve başka 24 saat boyunca oda sıcaklığında mayalandırın.

3. GÜN: AT VE BESLE Mayanın üst kısmı hava kabarcıklarıyla benekli olmalı ve daha mayalı bir koku yaymalıdır. Kaseye, mayanın üstünden yarım bardak (120 g) çıkarın ve geri kalanı kaseye bırakın. Bu, mayanın yüzey alanını artıracak ve daha fazla oksijen almasını sağlayacaktır. Çok amaçlı unu, tam buğday ununu ve ılık suyu (20°C ila 25°C) mayaya katın ve spatula kullanarak nazikçe katlayın. Kasenin kenarlarını kazıyın. Mayayı örtün ve başka 24 saat boyunca oda sıcaklığında mayalandırın.

4. GÜN: SON BESLEME Maya, daha da artmış ve hafif asidik bir koku yaymalıdır. Son beslemeyi yapmak için, tekrar çok amaçlı ve tam buğday unlarını ve ılık suyu (20°C ila 25°C) mayaya katın ve spatula kullanarak nazikçe katlayın. Kasenin kenarlarını kazıyın. Mayayı örtün ve başka 24 saat boyunca oda sıcaklığında mayalandırın.

5. GÜN: KULLANIN VEYA SAKLAYIN Maya, hafif asidik bir koku yaymalı ve kabarcıklarla dolu olmalıdır. Şimdi kullanıma hazır! Ekşi mayanızı hemen kullanın veya buzdolabında saklayın. Buzdolabında, ekşi mayanızı haftada bir kez besleyin. Her beslemede, mayanın üstünden yarım bardak çıkarın ve geri kalanı çok amaçlı ve tam buğday unları ve ılık su ile besleyin. Ekşi mayanızı kullanmadan önce, dışarıda birkaç saat bırakarak oda sıcaklığına getirin.

Ve ekmek yapmaya hazirsiniz. Gidip bu tarifi okuyup yapabilirsiniz.

Tags:
Keyif Veren Yemekler
Close Cookmode