share

Evde Kolay Ekmek Nasıl Yapılır,Tarifi?

by
kolay ekmek6

Dünyanın en kolay ekmeğini yapmaya hazır misiniz? Çok emek harcamaniza gerek yok, tek yapmanız gereken beklemek:)

Evde Kolay Ekmek Yapmak İçin Adımlarımız:

  • Malzemeleri tart (1-5 dakika)
  • Malzemeleri karıştır (1-2 dakika)
  • 12-18 saat mayalanmasini bekle
  • 2 saat kabarmasını bekle
  • Ekmeği fırında 40 dakika pişir

EVDE KOLAY EKMEK TARIFI

1 tane orta büyüklükte ekmek

  • 500 gram un
  • 350 gram su (unun %70’i)
  • 10 gram tuz
  • 1 gram aktif instant maya
  • Ekmeğin dışı için bunlardan biri:pirinç unu, mısır unu ya da buğday kepeği

  1. Büyük bir karıştırma kabında unu, mayayı ve tuzu karıştırın.
  2. Kuru malzemeler iyice karıştıktan sonra suyu ekleyin ve eliniz ile karıştırın. Hamuru yoğurmuyoruz sadece kuru malzemelerin su ile tamamen karıştığından emin oluyoruz. Bu su oranı yüksek bir hamur olduğu için hamur yapışkan olacaktır.
  3. Kabimizi streç plastik film ile kaplayıp oda sıcaklığında en az 12 saat, mümkünse 18 saat mayalanması için bekletiyoruz. Ideal Oda sıcaklığı 21 derecedir, eğer mutfağınız daha sıcak ise hamurunuz daha çabuk mayalanır, daha soğuk ise daha geç mayalanır. Bu ekmeği ilk yaptığınızda 12 saat sonrasında hamurunuzu gözlemleyin.
  4. Hamur hazır olduğunda üstünde kabarcıklar göreceksiniz, bunlar mayalanma sonucu çıkan gazlar, iyi haber:)
  5. Hamurumuzun mayalanması bittiğinde hafif unlanmis tezgaha alalım ve elimizi de hafif unlayalIm, hamuru ilk önce soldan uzatıp sağa hamurun üstüne katlayalım. Sonra hamuru ortasından uzatıp karşı taraf katlayalım. BU katlama yöntemini 1-2 kes hamuru döndürerek tekrarlayalım.Sonra hamuru elimize ile top haline getirelim. Ama hamura kibar davranın, yani çok bastırmayın, içindeki gazları söndürmek istemiyoruz. Bu gaz baloncuklar ekmeği daha hafif yapacak gözenekleri oluşturacaktır, bu sayede ekmeginiz kek gibi olmayacaktır.
  6. Elinize hamurun yapışmaması için biraz un kullanabilirsiniz ama çok kullanmayın. Bu hamuru çok yaptıkça elinizin hızlandığını ve hamur yapışmadan hamuru şekillendirebileceğinizi göreceksiniz.
  7. Hamurun üstüne biraz un ekleyin ve bu şekilde hamuru 20 dakika bekletelim.
  8. 20 dakika sonra orta büyüklükteki bir kabı keten mutfak havlusu (keten peçete gibi olanlardan, gerçek havlu olmasın) ile kaplayalım. Kullanacağımız kap çok büyük olmamalı, mümkünse hamuru biraz nazikçe sıkıştırıp, şekil vermeli. Havlunun üstüne ya mısır unu, ya pirinç unu, ya da buğday kepeği (wheat bran) dökelim, bu malzemeyi hamurun yapışmaması için kullanıyoruz. Bu nedenle yeteri kadar ekleyin. Bu unlar hamurun dışını kaplayacağı için bol kullanabilirsiniz.
  9. Hamuru katladığınız tarafını en alta getirerek kaba alın. Üstüne de keten havluya eklediğiniz malzemeden ekleyerek üstünü başka bir keten havlu ile kaplayın.
  10. Hamuru bu halde 2 saat kadar oda sıcaklığında bekletin, parmağınız ile hamura dokunduğunuzda hamur hemen geri sıçramıyorsa ekmeginiz pişmeye hazırdır.
  11. Ekmeği yapmadan 1 saat önce fırınınıza demir döküm tencerenizi ekleyin, ve fırını en üst dereceye ısıtın. Benim fırınımın döküm tencere ile en yüksek dereceye çıkması 1 saati buluyor, belki sizinki daha kısa sürede çıkar, bu nedenle 30 dakika veya 45 dakika sonra fırınınızı kontrol edin.
  12. Hamurunuzun katlı tarafı üste gelecek şekilde döküm tencereye ekleyin, ve kapağını kapatın. Fırının derecesini 225 dereceye düşürün bu şekilde 20 dakika pişirin. Sonra kapağı çıkartıp 20 dakika daha pişirin.
  13. Biraz soğuduktan sonra afiyet ile yiyin.
Evde Kolay Ekmek Nasıl Yapılır,Tarifi?

Fırından ekmek almak yerine ya da markette poşetteki içinde 100 tane kimyasal malzeme içeren ekmekler yerine bu ekmeği yapmanız daha sağlıklı. Sadece un, maya, su ve tuz kullanıyoruz. Etrafınızda taze ve/veya organik un satan bir yer var ise, daha güzel bir un ile yapılmış bir ekmek yeme şansınız da var.

Evde ekmek yapmak özellikle de ekşi mayalı ekmek son zamanlarda popüler olmaya başladı. Ama ekşi mayalı ekmek yapmayı öğrenmek zaman ve pratik gerektiren ciddi bir iş. Böyle bir zamanınız yok ise ise bu ekmek ile başlayabilirsiniz. Evet tadı ve kalitesi ekşi maya gibi olmuyor ama ne kadar emek o kadar ekmek:)

Tek bir ihtiyacımız var, o da fırına dayanıklı döküm tencere. Ekmek için fırın ortamını evde en kolay bu şekilde yaratabiliriz. Ekmeğin dışındaki kıtır kabuk ancak bu şekilde mümkün.

Döküm tencere evde çok yemek yapıyorsanız yatırım yapmanız gereken pişirme aletlerinden biri. Kaliteli döküm tencere iyi bakıldığı sürece yıllarca dayanacaktır, ve döküm tencerede yaptığınız yemeklerin tadı çelik tencereye göre çok daha lezzetli olur. Ben çelik tencere takımı yerine 1 tane demir döküm almanızı öneririm.Ben Le Creuset tercih ediyorum. https://www.lecreuset.com.tr/

Şimdi ekmeğimize dönelim. Ekmek uzun mayalanması gereken bir gıda, bu ekmek kolay ama 12-18 saat arası mayalanmasini bekliyoruz. Tarife kattığımız maya çok az, çünkü amacımız uzun bekleme süreci ile daha çok doğal mayalanmayi sağlamak.

Bu tarifte su un oranı %70. Eğer tam buğday un kullanırsanız su oranı %75 olsun. Ekmek ne kadar çok su ile pişirilirse hazmı o kadar kolay olur (pirinci az ve çok su ile pişirme arasındaki farkı düşünün). %70 su oranı yüksek bir oran, bu oran hamurumuzu normal bir hamurdan daha yapışık yapıyor, ama bu ekmeği yaptıkça ıslak hamuru daha kolay yönetebileceksiniz bu sayede hamurun nemini yani su oranını beyaz un için %80’e tam buğday için %85’e arttırabilirsiniz. Bence bu ekmekteki en zor taraf ıslak hamuru şekillendirmek. İlk denemelerinizde hamuru yönetmek zor olabilir ama pratik yaptıkça usta olacaksınız.

EVDE KOLAY EKMEK TARIFI MALZEMELERI

Evde Kolay Ekmek

Tags:
Keyif Veren Yemekler
Close Cookmode