Go Back

Kalın Dana Pirzola Nasıl Pişirilir ?

Dana pirzola yurtdışında "cote de beef" ya da "rib steak" adı ile geçer. Bu et büyük porsiyon olduğu icin genelde birkaç kişi tarafından paylaşılır. Dana pirzolada 3 ana kısım vardır: kaburga kemiği (Rib bone), kaburga kemiğindeki et (rib eye) ve deckle denen yağlı ve çok yumuşak et parçası. Deckle parçası bu etin en lezzetli tarafıdır.
Prep Time1 day
Cook Time30 minutes
Total Time1 day 18 minutes
Course: Ana yemek
Cuisine: Amerikan, fransiz
Keyword: cote de beef tarifi, dana pirzola tarifi, kalin etler nasil pisirilir, rib steak tarifi
Servings: 4 Ki?i
Author: Keyif veren yemekler

Ingredients

  • 1 tane duble dana pirzola (1 kilo kadar)
  • 4 yemek kasigi tuzsuz tereyagi
  • aycicek yagi
  • taze kekik
  • ezilmis sarimsak
  • 3 yemek kasigi tereyagi

Instructions

  • Dana pirzolanın pişirme sırasında şeklini koruması için kemiği baz alarak etin çevresini fotograftaki gibi mutfak ipi ile bağlayın. Havanın her iki tarafta da dolaşabilmesi için eti bir tel üstünde fırın tepsisine yerleştirin . Fırın ızgara telin kullanabilirsiniz.Her iki tarafı da tuzlayın ve üstü açık olarak buzdolabında 1 gün kurumaya bırakın, böylece tuz ete nüfuz edecek ve fazla nemi çekecek kadar zamana sahip olacaktır.
  • Pişirmeden bir saat önce eti buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığına getirin. Etin üzerinde nem varsa bir kağıt havluyla hafifçe kurulayın. Fırını 230° C'ye ısıtın ve dökme demir tavayı yüksek ateşte ısıtmaya başlayın. Yanmasını önlemek için kemiği alüminyum folyoya sarın ve eti ikinci kez tuzu ile baharatlayın.
  • Tavaya kizartma yagini ekleyin. Yağ duman çıkardığında, bifteği ekleyin ve 4 ila 5 dakika veya rengi koyu kahverengi ve dokusu citir olana kadar pisirin. Eti çevirin ve ikinci tarafı da 2 ila 3 dakika kızartın. Tereyağının yanmasını önlemek için, yağın çoğunu dökün ve tavaya az miktarda sıvı (yaklaşık 15 gram veya 1 yemek kaşığı) ekleyin. Ardından tereyağı, kekik ve sarımsağı ekleyin. Eti birkaç dakika tavada pisirin ve bu sirada tavada biriken yagi kasik ile hizli hizli etin ustune geri dokun, bu yonteme basting denir.
  • Ve etinizi önceden ısıtılmış 230 ° C fırına koyun. 5 dakika sonra, tavayı dikkatlice fırından çıkarın, ocağınıza koyun ve etin üzerine köpüren tereyağı ve tavada birikmis yagi kasik ile tekrar ekleyip 1 dakika yağlayın. Daha sonra yaklaşık 10 ila 15 dakika veya bir et termometresine bakarak orta pişmiş için 130 ° C okuyana kadar fırına geri dönün. (Not: Pişirme süresi, içeri giren etin sıcaklığına ve etin kalınlığına bağlıdır.) Eti dilimlemeden önce 10 ila 15 dakika dinlenmek üzere bir rafa aktarın